Andrahandsuthyrning
Tänk på detta om du funderar på att hyra ut i andrahand.
Uthyrningstid
Det vanligaste är att man får hyra ut periodvis, i sex månader eller ett år. Detta kan sedan förlängas. Normalt accepteras högst två år. Exempel på skäl att få hyra ut din lägenhet kan vara att du ska studera eller arbeta på annan ort, provsamboende eller sjukdom.
Styrelsen måste lämna tillstånd till andrahandsuthyrning
När du vill hyra ut din lägenhet i andrahand ska en ansökan skickas till styrelsen senast 2 månader före inflyttningsdatum för andrahandsuthyrningen.. Det är styrelsen i föreningen som lämnar tillstånd till uthyrningen. Tillsammans med ansökan SKALL bifogas en kopia av hyresgästens giltiga legitimation med foto. (T.ex. körkort, pass eller banklegitimation)
Bostadsrättsföreningen har rätt att ta ut en avgift för andrahandsuthyrning, förutsatt att det finns skrivet i föreningens stadgar. Avgiften per år får högst uppgå till tio procent av prisbasbeloppet och det är föreningen själv som bestämmer om avgiften ska betalas årligen, månadsvis eller vid annan tidpunkt.
Otillåten andrahandsuthyrning
Som bostadsrättshavare är det du som är ansvarig för lägenheten och betalningen av årsavgiften även under tiden då du hyr ut lägenheten. Tänk därför på att det kan vara bra att noga undersöka andrahandshyresgästens betalningsförmåga och skötsamhet. Det är alltid bra att skriva ett kontrakt mellan dig och din hyresgäst innan hyresperioden börjar. I kontraktet bör hyresperiod, hyra och uppsägningstid framgå.
Kom ihåg att alltid söka tillstånd vid andrahandsuthyrning. Att hyra ut lägenheten utan medgivande från din bostadsrättsförening är grund för uppsägning av din bostadsrätt. Även uthyrning efter att tidigare tillstånd löpt ut räknas som en otillåten andrahandsuthyrning.